Mundo b

De Mundo centra proberen het bewustzijn van het belang van hergebruik voor het behoud van het milieu te verhogen. Wij stellen verzamelruimtes ter beschikking voor specifieke afvalstoffen die hergebruikt of hersteld kunnen worden.

Klein afval

U vindt in de receptie een kast voor het sorteren van afval:

  • Batterijen en accus uit toestellen als gsms, fototoestellen enz.
  • Kurken
  • Spaarlampen (enkel led, tl-lampen, neon; GEEN gloei- en halogeenlampen !!!)
  • GSMs (en klein gebruikte elektro-apparaten = alle toestellen waar een snoer of een stekker aan zit, of die op batterijen werken)
  • BRITA filters
  • Printer-cartridges (alles behalve toners!) *
  • Plastic doppen**

*Inktpatronen
EcoTop verzamelt alle soorten inktpatronen, zolang als die van een van het oorspronkelijk merk (OEM) of EcoTop zijn. Gelieve de printer-cartridges voorzichtig af te afgeven om te voorkomen deze te beschadigen. Waarschuwing: De toner flessen zijn geen inktpatronen en worden niet ingezameld, ze worden als afval behandeld. De "witgoed" en "clone" inktpatronen worden ook als afval beschouwd.

**Plastic doppen
De vzw "Passe le Message à ton Voisin" verdedigt de rechten van personen met beperkte mobiliteit (PRM). Om hun projecten te financieren, verzamelt de vzw "Natuur en Jeugd", een lid van Mundo-b, plastic doppen die daarna door een recyclingbedrijf CABKA gekocht worden.

Naast de recycling van kunststof en dus de vermindering van afval, helpt het ingezamelde geld bij de aankoop van rolstoelen voor mensen met beperkte mobiliteit. U kunt meer informatie over deze actie hier vinden. 

 

Groot elektronische apparatuur

We zamelen ook groot elektronische apparatuur in (zoals computers, toetsenborden enz.). CF2D, een bedrijf met sociaaleconomisch ingestelde diensten die naar duurzame ontwikkeling streeft, regelt het verwijderen van elektrisch en elektronisch apparatuur en van hun herwaardering. Het materiaal die herbruikbaar is wordt hersteld en in de sociaal-educatieve sector herverdeeld. Alles wat niet herbruikbaar is wordt ontmanteld en gerecycleerd.